Junis födelsedagstårta

Vi har precis städat och diskat undan det sista efter Altheas barnkalas idag och strax innan den där undanstädningen så nattade vi en mycket nöjd fyraåring. Dessa födelsedagsfirandet som varit värmer verkligen i föräldrahjärtat!

Hon hade önskat sig en tågtårta gjord av glass och det blev verkligen en bonanza av glass, godis, sockervadd, kex och ballerinakex. Det sistnämnda fick agera hjul.

Men eftersom undertecknad hade alldeles för fullt upp (och för roligt) under dagens kalas så knäpptes inte en endaste bild så tänkte jag istället passa på att bjuda på receptet från Junis födelsedagstårta som efterfrågats.

Den här tårtan är, tvärtemot dagens tårta, helt utan socker.

Det här behövs:

3 mogna bananer, 100 g smör, 2 ägg, 1,5 tsk kanel, 3 dl vetemjöl, 2,5 tsk bakpulver, vispgrädde, ett gäng jordgubbar

Gör så här: 

Vispa 2 ägg pösigt och smält därefter 100 g smör.

Mosa 2 av bananerna och blanda i moset i det smälta smöret.

Rör, något försiktigt, ner de vispade äggen.

Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och vänd dem sedan, försiktigt, ner i smeten.

Häll i smeten i en springform som smorts med smör alternativt klätts med bakplåtspapper. Jag gjorde en liten kombination här – jag smorde först formen (som var runt 20 centimeter) och klädde sedan kanterna med ett helt bakplåtspapper – så att det ser ut som en kockmössa (i brist på bättre förklaring).

Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Ta ut tårtbotten och låt den svalna.

Skär tårtbotten i tre lager (eller så många som önskas).

Vispa grädde. Mosa banan och ett gäng jordgubbar (ta efter smak) och blanda sedan fruktmoset och den vispade grädden.

Fyll tårtan och garnera den sedan med jordgubbar.

Själva minitårtan gjorde jag helt enkelt genom att trycka ut mitten av tårtbotten med en rund form och därefter skära i lager och fylla och dekorera. Resten av tårtbotten skar jag sedan upp och gjorde en större tårta av, som användes på bebiskalaset senare under eftermiddagen. Hålet som var i mitten fyllde jag bara med jordgubbar.

Och så här såg den större tårtvarianten ut:

Bebisvänlig men den fick (faktiskt) toppbetyg av oss andra kalasgäster också. Slurp!

Originalreceptet har jag hittar HÄR och egentligen bara modifierat något.

1 person gillar det här inlägget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *