Mattipset: Linssoppa med chilifrästa räkor

Idag lagade Andreas en variant på en linssoppa (som vi först hittat i ICAs tidning Buffé) och ja, jag vet – linser kan vid första anblick kännas lite lagom spännande – men att mixa ihop dem i denna soppan blev verkligen panggott.

Snabbt går det också – utmärkt mitt i vardagen!

Detta behövs för fyra portioner:

1 burk kokosmjölk ( 400 ml)

1 förpackning krossade tomater

 6 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

3 dl röda linser

1/2 msk citronsaft

1 tsk sambal oelek

chiliflakes

vitlök

2 dl frysta räkor

salt och peppar

olja

Gör så här: 

  1. Häll 1 burk kokosmjölk, 1 förpackning krossade tomater, 6 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar och 3 dl röda linser i en kastrull. Låta koka på svag värme i 10 minuter.
  2. Häll i 1/2 msk citronsaft, 1 tsk sambal oelek, 1 riven vitlöksklyfta, en nypa chiliflakes och mixa sedan ihop soppan. Vi använde vår stavmixer.
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Hätta upp olja i en stekpanna. Fräs 2 dl räkor, med chiliflakes efter smak och tycke, i bara några sekunder.
  5. Häll upp soppan, släng på lite chiliräkor och ät SÅ gärna med en bit vitlöksbröd!

Just dessa komponenter – sambal oelek, chiliflakes och citronsaft kan man så klart anpassa lite efter ens egna smaklökar. Vi gillar exempelvis stark mat och är därför inte sena på att ta i lite extra på chilifronten.

Resultat: En lite tjockare, matig, väldigt väldigt god soppa!

Och även om familjens åt som stora matvrak så fick vi några matlådor över. Vi kompletterade med lite extra räkor och sambal oelek – och så här kommer därför våra luncher se ut imorgon:

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *