Vaniljkolor med brynt smör

Helgen som gick bakade vi vaniljkolor med brynt smör och de blev sååå goda så här kommer ett recept:

Ingredienser till (typ) 30 stycken:

  • 50 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Gör så här:

Bryn 50 g smör i en kastrull. Tillsätt 3 dl strösocker, 3 dl grädde (vi använde Oatlys iMat och det gick alldeles utmärkt), 1,5 dl ljus sirap, 1 tsk vaniljpulver, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 krm salt.

Koka upp, sänk värmen och låt puttra tills kolan når cirka 125 grader. Rör om då och då.

Gör gärna ”kulprovet” några gånger innan 125 grader.  Vi tyckte att vår kola kunde blivit lite mjukare så kanske vi skulle tagit den en anings tidigare.

Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper och låt svalna i rumstemperatur. Skär sedan kolan i smala avlånga bitar (använd gärna en pizzaskärare som oljats in med lite neutral olja) och snurra till om så önskas. Strö över en liten nypa flingsalt.
Klart!
Vi packade våra vaniljkolor i bitar av bakplåtspapper, gav bort ett gäng till min mamma och resten hamnade i en vas i köket som ni såg HÄR.
Förresten! Brickan har jag fått i ett pressutskick från Artco5 och den var verkligen så fin. Kanske lite mer vårig än julig men jag tyckte den var så fin så den har redan fått sin plats i köket. I samma pressutskick fanns också en kökshandduk från samma märke.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *