Julmaten vi fortsätter äta

All julmat vi en kanske inte se igen efter juldagarna men vissa saker tycker jag fungerar precis lika bra ett långt tag efteråt. Exempelvis kan man göra bagels med färskost och gravad lax eller kanske detta som vi har ätit flera dagar i rad – grönkålspaj med gravade morötter.

Så gott!

Till pajen behöver du:

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g färsk grönkål
  • 1 rödlök
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven västerbottenost
  • 1 dl grovhackade valnötter

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här

Värm ugnen till 200 grader.

Pajdeg
Nyp samman 100 g smör och 100 g mjöl till en smulig massa (eller mixa ihop). Tillsätt 2 msk vatten och blanda ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och ställ den i kylen i 30 minuter.

Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Repa 250 g grönkål. Hacka i lite mindre bitar om det behövs. Koka i vatten med lite grönsaksbuljong i några minuter.
Skala och skiva 1 rödlök. Fräs sedan lök och grönkål i olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
Äggstanning
Vispa ihop 3 ägg, 2 dl grädde och 1 dl mjölk.
Fördela grönkålsblandningen och 2 dl västerbottenost i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strö över 1 dl valnötter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Klart!

Servera gärna med gravade morötter! De gravade morötterna gjorde vi i tron om att dessa skulle vara ett vegetariskt substitut till gravad lax, men jag tyckte inte riktigt att det var samma sak. Dock väldigt goda!

Saltsyrligt med mycket söt morotssmak kanske man kan säga?

HÄR kan ni hitta recept på gravade morötter. Vi struntade dock i att lägga dem i plastpåsar och klämde istället ner dem i en brödbakform och gjorde ett lock.

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *