Chilin som lagades


Chilin som vi lagade igår fick verkligen vårt högsta betyg och receptet hämtade jag härifrån, och nedan delar vi med oss av det. Jag har stoppat in lite av det som vi ändrade på och resultatet blev magiskt gott och en perfekt rätt att sitta ett gäng vänner och dela på en lördagskväll. 
Ingredienser 

1.2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2-3 msk olivolja
1 st finhackad liten gul lök
2 st finhackade färska jalapeno (vi tog inlagd jalapeno men kanske är det lite styrkeskillnad?)
3 st finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten salt (vi hade ingen hemma så vi tog potatismjöl istället, funkade lika bra)
svartpeppar ur kvarn


Ingredienser kryddblandning
1 msk chilipulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0.5 dl vatten

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högrevet och skär det i 3 centimeter tjocka grytbitar. Salta köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
Mixa chili och kryddor till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn röra. Ställ åt sidan. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
Bryn köttbitarna i omgångar i lite av baconfettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili- och kryddblandningen och fräs i ett par minuter.
Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt bacon de sista 5 minuterna.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. (Här tog vi faktiskt upp köttbitarna och drog isär köttet lite för att det skulle blir mer likt pulled pork). Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 2 – 3 dagar. Chilin blir bara godare av det.
Servera med klassiska taco-tillbehör som riven ost, guacamole, gräddfil, rödlök, sallad, tomat och gurka. (Vi serverade med gräddfil, smält cheddarost, bbqsås, guacamole, bönsalsa, sallad, gurka, rödlök, ost, tomater och… ja, man kan servera med det man är sugen på helt enkelt. Och så hade vi pitabröd till.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *