Årsresumé 2014

Det blir ingen tillbakablick i form av bilder och vad som hände varje månad utan istället lånkopierar jag Underbara Claras frågelisteform och fyller i egna svar (det sista där kanske var lite givet, varför skulle jag liksom använda Claras svar…?)

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut?
Ja, jag gifte mig. Den 28 juni klockan 15.00 ringde klockorna in i kyrkan och jag stod vansinnigt nervös men samtidigt pirrande förväntansfull för att gå nerför altargången och möta min blivande make. Denna dagen var en saga från början till slut, det jag minns som allra mest är hur avslappnade vi var och närvarande och njöt av minsta lilla sekund.

Genomdrev du någon stor förändring?
Nja… egentligen inte. Eller jag tänkte först på bröllopet och att gifta sig är ju visserligen en stor förändring på det juridiska planet, något som vi dock inte märker av här och nu, och den där nykärhetskänslan som så många pratat om skulle komma i samband med bröllopet kan jag inte heller riktigt skriva under på. Jag tror att anledningen till detta är att vi upplevde det då vår dotter kom till världen och sedan har den känslan hållit i sig.

Men jo… Jag började ju faktiskt heltidsarbeta igen, och på ett nygammalt jobb, i höst. Det är ju faktiskt en förändring.

Blev någon av dina vänner föräldrar i år?
Ja lyckligt nog! Det känns som att inledningen av året var många pirrande timmar här hemma följt av lyckotårar när vi fått meddelande om att bebis anlänt och allt gått bra. Och inte mindre än tre (!) kollegor har blivit föräldrar i år.

Vilket datum från 2014 kommer du alltid att minnas?
Den 28 juni 2014. Återigen vår bröllopsdag, en magisk dag från början till slut.

Dog någon som stod dig nära?
Nej, tack tack tack och lov.

Vilka länder besökte du?
Alltså med hänvisning till vårt renoveringsobjekt till hus och det svarta hål det innebär för både tid och pengar så har maken och jag under vår relation varit ytterst dåliga på att åka utanför landets gränser. I år har jag inte alls varit utanför Sveriges gränser, inte ens till Köpenhamn om jag minns rätt… Något som det dock blir bättring på under 2015.

Bästa köpet?
Alltså måste nog säga iPaden, den underhåller både stor och vuxen i familjen.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja verkligen. Alla dagar som föräldraledig innehållandes massor av tid (och otaliga fikor) min dotter och med vänner och nyfunna vänner, vår bröllopsdag, dotterns utveckling som springer iväg och all kärlek som finns i mitt liv. Och för många vänners händelser i livet där de blivit föräldrar, träffat kärleken…

Saknar du något under 2014 som du vill ha år 2015?
Mer utrymme ekonomiskt kanske…

Vad önskar du att du gjort mer?
Oj… Det måste egentligen vara ett bra tecken att jag inte på rak arm kommer på något. Kanske att vi skulle tagit oss på lite fler utflykter, besök vännerna i huvudstaden, träffat farmor mer.

Vad önskar du att du gjort mindre?
(Här blir det en kopiering av Claras svar) Slösurfat på mobilen när jag egentligen skulle passat på att sova. Kanske stressat lite mindre under hösten.

Favoritprogram på TV?
Historieätarna, utan tvekan, kombinationen av konstig mat, historia, scenografin och kläderna.

Bästa boken du läste i år?
Hmm… Jag började ju läsa en bok av Fredrik Backman som var otroligt bra, men jag kom av mig. Borde nog byta ut den där slösurftiden mot mer boktid…

Störst musikaliska upptäckten?
Filmen Frost. Vi ser den, eller en liten bit av den, nästan varje kväll här hemma.

Vad var din största framgång på jobbet under 2014?
Ja till en början att börja jobba igen och att bli rekryterad till min chefs nya verksamhet.

Största framgång på det privata planet?
Att hitta närvaron, att oroa mig mindre och vara mer nöjd. Att gå ifrån att vara heltidsföräldraledig och hinna med allt pysslande i världen och ta hand om hemmet och maten och bebisen och sedan gå till att förvärvsarbeta på heltid kräver en hel del av en. Att kunna släppa den där känslan av att inte hinna med allt, till att vara nöjd med tillvaron och känna sig ”good enough”. Och att jag och maken bara kommer varandra närmre och närmre.

Sedan kan jag nog inte undvika att nämna träningen heller. Jag gick (utan att faktiskt ha klappat mig tillräckligt på axeln) från en post-bebis-i-magen-kropp i början av året till att vara mer tränad än jag varit på väldigt länge.

Största misstaget?
Att släppa träningsrutinen lite nu under hösten och falla tillbaka i gamla mönster. Det blir lite uppförsbacke nu i januari men snart är vi tillbaka. Och att inte säga ifrån när människor runt mig ibland gör ytterst konstiga saker.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Absolut gladare.

Vad spenderade du mest pengar på?
Bröllopet, helt klart och till 100% värt det! (Och nu inser jag att bästa köpet, som enligt ovan beskrevs vara iPaden, borde vara brudklänningen…).

Något du önskade dig och fick?
Njuta av föräldraledigheten och all dess innehåll och en lång och härlig sommarsemester hela familjen och en helt otrolig bröllopsdag.

Något du önskade dig och inte fick?
En bröllopsresa i nära anslutning till bröllopet. Förr i livet, det vill säga innan bebis, så hade vi nog åkt direkt dagen efter bröllopet och åkt på safariresa till Afrika eller något annat äventyrligt. Men nu kändes det inte riktigt som något vi varken ville eller kunde längre. Nästa tanke var att åka under jul- och nyårshelgen, men vi fegade ur där också. Men nu blir det i påsk. Dock ingen safari.

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Fyllde hela 30 år och hade tjejerna över på middag och sedan blev det överraskningsfest på helgen.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Nej, tror faktiskt inte det.

Vad fick dig att må bra?
Livet.

Vad saknade du?
Min pappa, precis som varje år.

Mest stolt över?
Min dotter. Mitt och makens teamwork inför bröllopet (hade hört hårresande historier över hur ovänner vi skulle bli och att man alltid är sönderstressad precis innan bröllopsdagen, men inget av detta inträffade), förutom efternamnsdiskussionen så var vi väldigt samstämmiga. Och så över min lillebror och ett beslut han tog i år.

Högsta önskan just nu?
Att vi skulle vinna på triss (eller något liknande) så vi skulle kunna bygga ut och få ett större vardagsrum.

Vad tänker du göra annorlunda i år?
Hitta tillbaka till träningen, leva lite mer vardagligt (alltså där det inte planeras för megastora händelser såsom föda barn eller planera bröllop) men sedan ändå bryta vardagen med en ny hobby eller något liknande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *