Anledningarna att älska Skam

God morgon, hoppas att ni har vaknat efter en gott natts sömn och känner er utvilade. Själv har jag för tredje natten i rad drömt mardrömmar, mardrömmar drömmer jag titt som tätt men när de verkligen blir verklighetstrogna och att jag förstår vart hjärnans ”inspiration” till drömmarna hämtas från så blir det lite läskigt.

Till trevligare saker. Det har nog inte undgått någon att undertecknad är ”lite” förtjust i Skam. Jag har till och med blivit en sådan där jobbig person som försöker tuta i alla som inte sett Skam att se Skam.

Och, jag erkänner, förr i tiden har jag nog tyckt att det varit ganska så nördigt om någon satt och körde citat från en film eller serie på en fika/fest/annan tillställning . Tills jag själv ramlade dit. Det fanns en hel del av ”och när Noora säger detta” eller  ”jo men min favorit är när de sitter i bilen…” och ”och när Noora sjunger Justin Bieber” vid fikan i fredags.

Tanken slog också oss – vad är det som gör serien så bra? Vad är det som har fångat i princip hela Sverige?

Här kommer 5 anledningar som poppar upp hos mig denna morgon. Bara fyll på i kommentarsfältet!

Fotot

Ljuset, vinklarna… ja, det är så otroligt fint. Och bra. Det känns ibland som om man liksom är i serien.

Lugnet

Det får ta sin tid i serien. Som min vän Lisa sa, en får se hur någon skriver sms i typ en hel minut innan det visas vad som skrivs.

Det är ju väldigt mycket som hetsas på oss nu för tiden. Snabba actionscener, zombies och människor som krigas och att se ett avsnitt av Kardashians kan ju ge en epileptiska anfall (vem som nu skulle se en sådan serie, eh hmmm…). I Skam tillåts vi andas, se, känna och framför allt undra. Vi hinner tänka efter och undra vad de tänker och undrar. Ett höjt ögonbryn eller hur en blick undviks,

Musiken

Det finns en Skam-lista på Spotify. Den är nedladdad och går varm här hemma. Gabrielle med ”Fem fine frökner” och ni har mig på humör på direkten.

Kombinationen av igenkänning och nutid 

Igenkänning av de egna minnena från gymnasietiden. Tankarna, kärleken, festerna. Och när detta kombineras med nutiden – såsom sms:andet, användandet av sociala medier. Det skapar en förståelse för klimatet idag samtidigt som man förstår att väldigt mycket är likadant som då.

Viktiga budskap

Och kanske sättet de presenteras på. Det vävs in viktiga budskap och klokheter om allt från flyktingkris till ätstörningar. En blir inte påtryckt eller bombarderad av dem utan de dyker upp lite fint och subtilt precis där de ska vara. Vi tittare tillåts vara smarta nog att förstå dem utan att de trycks på oss eller ibland alls uttalas. Vem förstod exempelvis inte att Noora haft ett problematiskt förhållningssätt till mat och hjälper Vilde igenom sina?

Det blir svårt att vänta tålmodigt tills säsong fyra släpps och det pågår vadslagning för fullt här hemma om vem vi kommer att få följa i nästa säsong.

Nu känner jag att jag nästan har svårt att hålla mig till bara fem anledningar så jag passar på att slänga in att det inte finns några vuxna med i serien och stilen.

Det senare togs fasta på i detta inlägg och så även i mina julklappsönskningar i år. På en av julklapparna hade min familj, otroligt fyndigt av dem, skrivit ”till Noora, från NRK” och just i den klappen låg faktiskt polotröjan som syntes igår.

 

2016-12-201

Rött läppstift Svarta boots / Jeans

Kika gärna igenom första inspo-inlägget också – det hittar ni här.

Inlägget innehåller annonslänkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *