Ett misslyckande och den perfekta middagen

Lucka nummer 4 i Johanna Kajsons julkalender handlade om misslyckanden med rubriken ”ett misslyckande i livet” och som jag har finurlat på den här frågan. I några tankar tänkt att det egentligen inte finns några misslyckande utan lärdomar, ibland väldigt dyrköpta sådana, och i en annan tanke tänkt att ”jo visst finns det gott om misslyckandet”.

Det finns så klart en del misslyckande relationsmässigt men där tror jag att jag drar någon form av gräns av när det blir lite för privat. Men det är klart att det finns relationer som både jag och andra parter borde vårdat bättre och det finns också relationer som borde avslutats tidigare, så kanske de där misslyckandena aldrig hänt.

Det misslyckandet som jag sedan landade i är nog faktiskt vår första renovering av huset. Vi köpte huset 2011 och renoverade i ett år helt år innan vi flyttade in. Samtidigt under detta året började jag ett nytt jobb och så hände en del andra saker samtidigt. Jag kan tycka att vi gjorde en del tokiga val både vad det gäller rumsfördelningar och material – som alltså inte blev helt lyckat. När vi var klara med renoveringen, efter strax över ett års slit, så var det absolut fint men vi blev aldrig helt nöjda.

Antagligen pressades vissa val fram av att vi dels inte hade bott in oss och att det samtidigt var mycket runt omkring oss. Vi gjorde också det mesta av arbetet själva.

Nu när vi gjorde senaste renoveringen så rättade vi till mycket av det där och har en helt annan känsla nu (tack och lov!) men visst kändes det lite när vi slet ut material som lagts in, för en hel del pengar, för inte alltför länge sedan. Dyrköpt läxa att vi borde bromsat.

Och till lucka nummer 5 som är ”den perfekta middagen” så är ju detta ett av mina absoluta toppämnen i livet – middagar! Så den luckan hade jag kunnat spinna vidare på hur länge som helst, men ska försöka att fatta mig (relativt) kort.

Det allra roligaste sättet enligt min mening att njuta av mat är gå på en bra restaurang och inte veta vad som kommer att serveras. Så gjorde vi när vi var i Köpenhamn och då besökte Manfreds (nu inser jag att jag glömt att berätta om vår helg i Köpenhamn lite mer noggrant… återkommer på den punkten!).

Manfreds serverade en sjurätters-meny bestående av rätter som serverades ”family style”. Alltså att det kommer in portioner av mat som alla vid bordet delar ifrån. Vi visste inte alls vad rätterna skulle innehålla utan det fick vi reda på först när varje rätt kom in.

Menyn förändras vecka till vecka beroende på årstid samt vilka råvaror som finns att tillgå. Det mesta var otroligt gott, och lite passade smaklökarna mindre bra, men allt var väldigt vällagat. Det blir liksom en hel upplevelse av middagen när en äter på detta sätt.

Utöver avsmakningsmenyer i lite olika former är mina topp tre, utan inbördes ordning, gällande perfekta middagar dessa:

  1. En sommarmiddag med vänner och en massa samtal
  2. En fredagsmiddag med Andreas
  3. Nattamat efter en utekväll

Det sistnämnda händer ju ytterst sällan just för tillfället men när är mat någonsin så gott som mitt i natten efter ett party?

Och som kanske noteras så finns inte ”middag med familjen” med på den där listan (förlåt mig mina barn) men det är för tillfället mest en kaotisk röra. En blandning av att försöka tjata fyraåringen till bordet som sedan säger ”äckligt” till allt utom fiskpinnar och när fyraåringen väl satt sig vid bordet så är ettåringen klar och vill fortsätta bestiga vardagsrumssoffan eller vad för annat (livsfarligt) äventyr som kan falla henne i smaken. Där i mellan försöker en annan inmundiga någon matbit i farten.

Måste kanske försöka få ordning på det där… 

 

Detta är en del av Johanna Kajsons julkalender, vill du vara med så läs mer HÄR

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *