Vår jul

Vi har fortsatt att lata oss här hemma och njuter av lediga dagar tillsammans. Och nu kommer lite här om hur vår jul var.

Vi åkte som planerat ut till familjen redan lill-jul och där väntade ostfondue och uppesittarkväll.

Stora loppan valde att göra vår entré till ett luciatåg där hon sjöng fint luciasången som hon lärt sig på förskolan. Inte ett öga torrt efter den entrén.

Sedan var det kanske inte det allra smartaste att inleda med ostfondue om en haft som ett, av tre, julmål att inte bli för mätt. Men rackarns gott var det!

Sedan erkänner undertecknad att det blir bra mysigare om man slänger in en del rött och tomtar i julinredningen, till skillnad från just undertecknad, för mysigt och ombonat det kändes hemma hos mamma.

Halvvägs in i Bingolottos uppesittarkväll (jisses så lång den är! Men kanske också just därför det kallas uppesittarkväll…) så bröt vi dock av och begav oss ut till lill-stugan. Lill-stugan kallar vi gäststugan som ligger bakom mammas hus och där har jag och Andreas faktiskt bott en hel vinter när vi byggde första huset.

Lilla loppan somnade medan vi andra kröp upp i fåtöljerna framför brasan. Althea satt i mitt knä med sina fötter tätt mot mina och kikade på iPaden och jag och Andreas tittade på brasan och pratade. Dra mig baklänges vilken känsla.

I och med att vi inte var hemma så fanns inget plock av leksaker, tvätt som skulle passas på att slängas in i tvättmaskinen och vi kunde jullovsfira med att låta Althea somna när hon helt enkelt blev trött.

Efter julaftonsfrukost begav vi oss till bastubåten för lunch, bastu och bad. Hurtigt av alla att ta ett dopp i det iskalla havsvattnet och vet ni vem som badade mest av alla? Althea! Hon tyckte att det var en helt fantastisk idé att få lov att hoppa i vattnet mitt i vintern.

Någon som inte badade alls var dock jag. Istället smet jag iväg på en promenad för att somna Juni och passade på att spana på några gamla fiskebåtar och sjöbodar. Det var ju ganska så grått, lite småregnigt och allmänt ruskigt. Tänk så fint här hade varit med massor av snö och is istället. Men härligt att gå och smygkika in i sjöbodarnas fönster och låta tankarna inför kommande år snurra fritt.

Sedan ångrade jag mig lite att jag aldrig hoppade in i bastun och plurret. Jag trodde nämligen att det skulle vara kaos att ha med Juni på båten och därav aldrig ens planerade för bastubad. Men så var det verkligen inte utan vår lilla röjare var plötsligt hur lugn som helst och antagligen helt uppslukad av allt ståhej. Alltså hade jag visst det kunnat bada jag också.

Efter badandet så väntade Kalle och hans vänner följt av det allra bästa – tomten som knackade på dörren med en stor säck julklappar.

Alltså barnens ögon!

Sedan åt vi gott och hej vad jag åt långkål, min allra största favorit på julbordet, och därefter blev det julklappar även till oss vuxna.

Även på julafton tog vi en tidig kväll och drog oss tillbaka till vår stuga när Juni skulle sova. Ny brasa och nytt mys uppkrupna i fåtöljerna.

Åh, känner nästan att jag vill göra allihop en gång till. Familj, en massa lugn, god mat – kan det bli bättre?

Så bra tänkt av oss åka ut redan dagen innan julafton och också så bra tänkt att lägga beslag på stugan.

Och det allra största av tack till min fina familj som fixat så fint.

Världens bästa avslutning på en helt utmattande vecka. Dubbel ögoninflammation, förkylningar, hemsk hosta för samtliga familjemedlemmar, halsont, minimalt med sömn och ett tag hade jag spritat mina händer så mycket så jag till och med började ”flossa” (alltså tappa huden) på händerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *