Serietipslista

Vi är som bekant seriejunkies av rang här hemma, både jag och Andreas. Att kika på serier är nog vår största vardagsavkoppling. Så… Jag tänkte köra en lista på våra senast sedda serier denna lördag till ära.

Black Mirror: Finns i fyra säsonger och genom varje säsong så är varje avsnitt en egen historia (alltså i antologi-form). Den gemensamma nämnaren är att serien utforskar den moderna (och framtida) tekniken och dess effekter på oss människor och vårt sociala spel. I något avsnitt så har alla människor en inspelning inprogrammerad i oss vilket gör att vi kan ”backa bandet” och spela upp händelser, konversationer osv på nytt. Serien lämnar en med känslan av att tekniken visst är fantastisk och gör fantastiska saker för oss men med den beska eftersmaken när det går för långt.

Säsong 1 avsnitt 1 iscensatte det mest vidriga psykologiska spel som jag någonsin sett. Hade vi inte råkat titta på serien baklänges så är frågan om vi hade tittat vidare helt ärligt.

Avsnittet som satte allra flest griller i mitt huvud var säsong 3:s avsnitt 1 ”Nosedive” där hela samhället bygger på att alla människor blir rankade enligt en viss poängskala. Vilken ranking du har får sedan effekter på vilka restauranger du får gå på, din rätt till vård, vilka bilar du får hyra osv. Igenkänningen på hur delar av sociala medier påminner om detta gjorde att jag typ ville skrika ”vad håller vi på med??!!” och typ lägga ner allt.

The Crown: Behöver kanske inte någon mer ingående beskrivning men i serien, som finns i tre säsonger, följer vi drottning Elisabeth. Vår förtjusning till denna serien ligger både i handlingen men också sceneriet. Stort älsk på serier där de får till det där tidstypiska på precis allt.

Dark: En tysk serie som utspelar ett familjedrama med en övernaturlig twist med grund i några unga pojkars försvinnande. Utan att försöka spoila men den övernaturliga twisten handlar om en förflyttning i tid. Så väldigt väldigt spännande och vi kan knappt vänta tills det släpps fler avsnitt. Än så länge finns två säsonger.

Bron: En svensk serie på listan och kanske ännu en som inte behöver så mycket närmre beskrivning. Men om någon mot förmodan missat Bron så… se den! Finns att streama på SVT Play. I serien får vi följa den ganska så speciella polisen Saga Norén och serien startar med ett mord som skett på Öresundsbron mellan Sverige och Danmark.

Altered Carbon: En framtidsserie med Joel Kinnaman i huvudrollen. Här har våra människokroppar blivit bara ett skal, som vi kan byta, köpa nytt, uppgradera osv, och vår person och våra minnen sitter istället i någon form av stort chip inopererat i nacken. Joel Kinnaman, eller mer riktigt hans rollfigur, ”väcks” för att lösa ett mord och denna serien är väl minst sagt en anings våldsam – men ack så spännande!

Nu märks det kanske att vi gillar serier med en hög grad spänning, åt thriller-hållet, (det är väl The Crown som kanske skiljer sig på den punkten) och flera av sci fi-karaktär. Så är ni sugna på lite spänningshöjande – go nuts!

Bron ses på SVT Play och Black Mirror, Dark, The Crown och Altered Carbon ses alla på Netflix. Klickar ni på länkarna på titeltexterna så kommer ni till varje series imdb-sida och kan läsa mer, se trailer och tjuvläsa lite mer om varje avsnitt. Bildkällor är alla också från imdb.com.

I bildsökandet för bilderna till inlägget så fick jag dock leta lite längre gällande Altered Carbons bild för denna series profilbild är en anings mer ”vågat” än vad som brukar vågas visas här.

Ungefär så här:

Nej men ser man på, det vågades ändå. 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *