Idag lagade Andreas en variant på en linssoppa (som vi först hittat i ICAs tidning Buffé) och ja, jag vet – linser kan vid första anblick kännas lite lagom spännande – men att mixa ihop dem i denna soppan blev verkligen panggott.
Snabbt går det också – utmärkt mitt i vardagen!
Detta behövs för fyra portioner:
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
1 förpackning krossade tomater
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl röda linser
1/2 msk citronsaft
1 tsk sambal oelek
chiliflakes
vitlök
2 dl frysta räkor
salt och peppar
olja
Gör så här:
- Häll 1 burk kokosmjölk, 1 förpackning krossade tomater, 6 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar och 3 dl röda linser i en kastrull. Låta koka på svag värme i 10 minuter.
- Häll i 1/2 msk citronsaft, 1 tsk sambal oelek, 1 riven vitlöksklyfta, en nypa chiliflakes och mixa sedan ihop soppan. Vi använde vår stavmixer.
- Smaka av med salt och peppar
- Hätta upp olja i en stekpanna. Fräs 2 dl räkor, med chiliflakes efter smak och tycke, i bara några sekunder.
- Häll upp soppan, släng på lite chiliräkor och ät SÅ gärna med en bit vitlöksbröd!
Just dessa komponenter – sambal oelek, chiliflakes och citronsaft kan man så klart anpassa lite efter ens egna smaklökar. Vi gillar exempelvis stark mat och är därför inte sena på att ta i lite extra på chilifronten.
Resultat: En lite tjockare, matig, väldigt väldigt god soppa!
Och även om familjens åt som stora matvrak så fick vi några matlådor över. Vi kompletterade med lite extra räkor och sambal oelek – och så här kommer därför våra luncher se ut imorgon:
3 Kommentarer