#burncancer

I samarbete med Victorian – Burn Cancer 

 

I helgen åkte jag ut till min mamma, enligt plan efter allt det där höstmarknandet och lekparkandet men också för att lämna över ett av Victorians Burn Cancer-ljus. Det finns nämligen få personer som mer passar in på beskrivningen om ”vem som är mitt ljus i mörkret” än min mamma.

Vi återskapade, av bara farten, hur vi firade positiva besked ”från Lund” – med bubbel i glasen. Det där med Lund innebär i vår värld, både då och nu, onkologen på Skånes Universitetssjukhus i Lund – där min mamma behandlades för sin cancer.

Vi är en cancerdrabbad familj. Jag gick bara i nian när min pappa drabbades första gången. Strax därefter fick min mamma en annan cancertyp. Strax därefter blev min pappa sjuk igen.

Det allra största traumat ligger såklart i att ha förlorat min pappa och att ha varit väldigt nära att förlora även min mamma. Allt inom loppet av bara några år. Men också i allt som det innebär att vara nära och se på när någon blir så här sjuk.

Det var en salig blandning av cellgifter, strålning, operationer, tappa hår, peruker, bra läkarbesked, dåliga läkarbesked. Jag har ibland skämtsamt sagt att jag fyllde 25 år redan när jag fyllde 15, men egentligen ligger det ju ganska så mycket sanning i det där.

Jag körde med min moped och handlade mat när mamma och pappa inte kunde, lagade mat när de inte orkade känna doften av mat, svarade i telefon och svarade på svåra frågor, satt bredvid och pratade, la på filtar när det behövdes vilas, planerade för hur vi skulle klara oss om det bara skulle bli vi syskon kvar. Samtidigt som jag försökte vara en helt vanlig gymnasietonåring med allt vad det innebär.

Och ganska så ofta kunde jag känna mig väldigt ensam i allt det här. Jag hade svårt att öppna mig om allt som pågick och hade svårt att se vilken som kunde förstå.

Och hur hänger allt det här ihop med ljus kanske ni tänker? Jo för Victorian skänker 10% av varje sålt Burn Cancer-ljus till organisationen Ung Cancer.

Ung Cancer är en ideell medlemsorganisation som bildades 2010 och som finns till för de unga vuxna som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer. Ni kan läsa mer om Ung Cancers verksamhet HÄR.

Alltså en organisation som jag hade gett mycket för att den skulle finnas när jag var ungvuxen och allt det här hände.

Victorian har fem olika dofter på ljusen som ni hittar HÄR och så finns det en multibox med tre dofter i en och samma box – den hittar ni HÄR.

3 Kommentarer

  • Vad fint skrivet! ❤️ Jag sitter på tunnelbanan och försöker hålla tårarna tillbaka när jag läser din berättelse. Ingen ska behöva gå igenom så mycket så tidigt som du gjorde. Jag förstår att du var tvungen att växa upp fort. Vad mycket fint du gjorde för dina föräldrar. Jag har köpt multiboxen för att stödja! Kram Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *