Tårta med en överraskning


God lördag och här kommer ännu mer på temat kalas! Detta eftersom jag fick en fråga på Instagram om hur den här tårtan, som vi hade på tjejernas kalas i somras, gjordes.

Hur fint är det förresten inte när någon sparar en av ens bilder som inspiration? Så detta inlägg är till dig @juni.och.majlis <3

Först och främst ska vi göra bottnarna. Ett tips är för övrigt, om man hinner, att förbereda tårtbottnarna innan, frysa in dem och sedan plocka upp dem ur frysen cirka 20 minuter innan det är dags att lägga ihop tårtan. Jag tycker bottnarna blir lättare att skära då.

Här kommer ett riktigt bra recept för tårtbotten:

Detta behövs till 10 portioner:

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl (à 60 g)
  • 1 dl potatismjöl (à 80 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör och ströbröd till formen

Sedan gör vi så här:

Sätt ugnen på 175°C (jag har varmluften på) och fortsätt sedan med att smöra och ”bröa” en form med löstagbar kant. Slinker in ett tips —> bakar ni något som kokos passar till så byt ut ströbrödet mot kokosflingor.

Vispa 4 ägg och 2 dl socker fluffigt. Blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 tsk bakpulver i en annan skål och sikta sedan ner detta i äggfluffet. Blanda ihop försiktigt.
Häll smeten i formen och skicka in den i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Kolla så att kakan är helt torr.
Vill man ha en hög tårta så använd en mindre form och fäst bakplåtspapper längs kanterna, som sticker upp så att det ser ut som en kockmössa. Typ. Gör detta innan smeten hälls i då så klart.
Skär tårtan så att ni får tre delar. Ta de två översta och gör ett hål i mitten. Jag tog ett glas och tryckte ut mitten.
Börja sedan med den understa i botten, den som inte har något hål, och lägg små remsor av bakplåtspapper precis i ytterkanten av tårtbotten. Dessa skyddar mot kladdet som kommer av dekorerandet och kan enkelt dras bort när ni är klara.
Jag fyllde tårtan med vaniljmousse. Köpte sådan där tårtmoussepulver som man bara blandar ut med mjölk. Allt behöver en inte göra helt från grunden minsann. Hålet i mitten ska inte fyllas av moussen utan däri stoppar ni istället en hel hög med mini-marshmallows.
Så här blir det då! Locket på tårtan gjorde jag av att kavla ut sugarpaste till ett tunt lager. Men marsipan funkar ju också fint.
Vill ni veta en hemlighet? Det blev maränger längts ner på grund av att ”någon” tog för lite sugarpaste och sedan var för lat för att göra om tårtlocket. Men det är jag faktiskt lite glad för i efterhand.
Vips så är tårtan klar! Jag valde att dekorera med donuts som jag stack en bambugrillspett i och sedan ställde på tårtan. Plus några små pappersdekorationer och ljus som fanns i gömmorna.
Och mitten av tårtan kan så klart fyllas med precis vilken sorts godis eller härlighet som ni önskar. Jag valde marshmallows precis bara för deras härliga pastellfärg. Ok, plus att tjejerna älskar dem.
Lova att plinga till mig om ni gör en pinatatårta. Ps. Lyckas inte reda ut hur man gör ett sådant där spanskt n som ska vara med i pinata.

 

1 Kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *